Wednesday, March 31, 2010

ALAM BARZAKH...KITA AKAN MELALUINYA

Assalamualaikum, alhamdulillah, akhirnya sempat juga update blog setelah beberapa lama sy mninggalkannya. Pernah dengar nasyid 'Sepohon Kayu'? Sy percaya ramai yg pernah dgr nasyid ni. Nasyid ni nasyid yg ramai org tahu dan hafal liriknya. Moga2 kita bukan setakat hafal lirik tetapi kita faham mesej yg ingin disampaikn. Smsa mendgr nasyd ni,teringat swaktu kecil, sy rs takut bila dgr nasyid ni dlm kaset. Sebabnya sebelum nasyid ni dimainkan, ada drama pendek/pentomin tentang kematian. Suaranya cukup menggerunkan. Antara dialog yg sy ingat...MA RABBUKA?!! dan ad s'org lelaki menjawab dlm nada ketakutan, AAAKKKU TIIIDDAAKK TAHU... Nauzubillah dr kita menjwb sedemikian swktu kita disoal oleh malaikat di alam kubur kelak. Bercakap tentang alam kubur, kita semua x tahu bagaimana keadaan kita dan bila kita akan menempuhnya. Tetapi diri kitalah yg menentukan bagaimana keadaan kita di alam barzakh. Bahagia atau sengsara? ALLAH kurniakan kita masa utk dimanfaatkan sbg hambaNYA. Utk kita siapkan bekalan hidup di ALAM AKHIRAT. Tapi masalahnya adalah KITA!! Manusia yg lupa diri..sering alpa..lalai..mabuk dgn nafsu dunia...mudah ditipu dgn dunia..Nastaghfirullah.

Sy teringat sebuah kisah dimana seorg sahabat Nabi s.a.w yg akan menangis dengan penuh ketakutan setiap kali melalui kawasan perkuburan. Seorg shbt r.anhu yg lain telah bertanya sahabat itu, Wahai sahabatku, aku hairan, kau tidak menangis bersungguh2 tatkala diceritakan perihal syurga dan neraka sepertimana kau menangis yg teramat sedih apabila mendengar tentang alam kubur. Sahabat r.anhu ini telah menjawab, Sahabatku,aku menangis ketakutan bila mendengar tentang alam kubur kerana itulah persinggahan pertama yg akan kita lalui. Jika kita berjaya dipersinggahan pertama ini,maka mudahlah kita dipersinggahan yg seterusnya akan tetapi jika buruk dan gagal kita di persinggahan pertama,maka payahlah kita di destinasi seterusnya. MasyaAllah..begitu sekali fikir sahabat r.anhu tersebut. Fikir yg menyebabkannya sentiasa mengingati ALLAH, TUHAN YANG MENGHIDUPKAN DAN JUGA MEMATIKAN. Kita bagaimana? Apakah kita pernah merasa takut mendengar perihal alam kubur? Takut dan insafkah kita tatkala melalui kwsn perkuburan?

Sy mohon sahabat2 sekalian agar kita semua tidak main dengan perihal kematian dan alam kubur. Mungkin di dunia ini kita boleh bergurau tentang mati kerana kita belum menghadapinya. Mahukah kita mendengar bicara org2 yg telah mati? Mereka yg telah mati, sudah tidak berguna lg bicara mereka. Segala pintu taubat telah tertutup dan segala peluang utk beramal sudah tiada. Namun begitu, ALLAH masih ingin menyelamatkan kita. Diberikan kita waktu utk bertaubat dan mengislah diri. Andai org2 mati boleh berbicara, mereka akan mengingatkan kita agar bersedia dgn selengkap2nya. Dalam dua alam yg jauh terpisah,ALLAH menurunkan peringatan2 dalam AL-QURAN untuk kita mentadabbur dan mengingatkan diri kita agar tidak terlewat. Byk kisah org2 kafir yg menyatakan penyesalannya dan ingin kembali ke dunia utk beramal. Apakah penyesalan ini berguna? Maha Pengasihnya ALLAH, kita masih ad peluang utk menyesal, bertaubat, memohon ampun drNYA, dan menghubungkan diri dgnNYA. Subhanallah...

Secara ringkasnya, sy seru kalian smua termasuk diri ini agar sentiasa mengingati ALLAH. Pandang dan fikirlah dgn pandangan ke arah AKHIRAT sebelum melakukan amal. Dunia hanya persinggahan yg Nabi Muhammad s.a.w gambarkan seperti dua jari kita,jari kelingking dan hantu. Sangat dekat..cuma kita yg jahil dan nampak kematian itu bila sudah tua..bila sakit kuat..bila kena H1N1..bila accident dn mcm2 lg sedangkan semua itu hnya asbab. Hakikatnya sebelum lahirnya kita,ALLAH telah menetapkan soal hidup mati kita. Semoga ALLAH meredhai SELURUH KEHIDUPAN KITA,HAMBA2 YG DHAIF INI. Ayuh sama2 perbaiki diri dan ajak saudara2 lain mengenal Allah Yang Esa, meraih cinta AgungNYA. Jangan tinggalkan saya jika benar saya tersilap langkah. Bantu sy dan mereka yg sama seperti sy agar kembali lurus jalannya.

Salam dakwah minni lakum. Barakallahu fik. Yg baik, jadikan panduan,yg buruk,moga2 dijauhkan.

Sepohon kayu daunnya rimbun
Lebat bunganya serta buahnya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya

Kami bekerja sehari-hari
Untuk belanja rumah sendiri
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya

Kami sembahyang fardhu sembahyang
Sunatpun ada bukan sebarang
Supaya Allah menjadi sayang
Kami bekerja hatilah riang

Kami sembahyang limalah waktu
Siang dan malam sudahlah tentu
Hidup di kubur yatim piatu
Tinggallah seorang dipukul dipalu

Dipukul dipalu sehari-hari
Barulah ia sedarkan diri
Hidup di dunia tiada bererti
Akhirat di sana sangatlah rugi

P/S: Nasyid ni sebenarnya ttg kepentingan solat dan kesan meninggalkan solat setelah mati. Assolatu Imaduddin!!

No comments: