Monday, August 23, 2010

Ramadhan kali ini....

Assalamualaikum, SALAM RAMADHAN KAREEM buat kalian yang datang berziarah. Semoga bulan Ramadhan kali ini jauh lebih baik dari Ramadhan kita yang lepas. InshaAllah... Aaamiin. Ramadhan kali ini agak berbeza dengan Ramadhan yang lepas. Moga2 perbezaan yang kuhadapi ini lebih membawa manfaat kepada iman dan amal. Selepas lima tahun menjalani ibadah puasa Ramadhan di SMKA Sheikh Abdul Malek, kali ini ALLAH mengizinkanku meneruskan perjuangan ilmu di sebuah pusat pengajian ilmu, taqdirku untuk terus berjihad di negeri sendiri. Alhamdulillah..semoga perjuangan ilmuku di UniSZA mendapat keredhaan Allah Taala. Teringat nasihat dan peringatan x-x student dulu, hidup di alam unvrsiti x sama dengan hidup di SHAMS. Kuatkan dasar iman kamu kerana Allah supaya kamu x terkandas di alam U.

Kalau dulu, kita ibaratnya berada di zon selesa dan selamat, atau senang cerita, keadaan sekeliling x begitu mengancam iman kita. Dengan suasana agama yang masih terjaga walaupun x sepenuhnya, kita masih lagi boleh mengawal diri dari anasir-anasir jahat. Bagaimana kehidupan di U? Zon di mana iman kita di uji. Jika kita sendiri melaluinya, kita akan faham cabaran dan ujiannya. Semua terletak atas kehendak kita sama ada ingin memilih yang baik atau yang buruk. Sesungguhnya Hidayah Allah itu teramatlah luas! 'Ala kulli haal, doakan semoga saya dan semua umat Islam di muka bumi ini dalam perlindungan Allah abadan abada.


Belajar...belajar..belajar..ilmu takkan habis ditimba kerana ilmu Allah itu amat luas. Dimana kita belajar, bagaimana keadaannya, siapa mengajar dan apa yg diajar xkan menjadi masalah jika kita ikhlas menuntut ilmu... Paling penting, tuntutlah ilmu yang bermanfaat dan diredhai Allah! Alhamdulillah, Allah kurniakan saya muallim wa muallimah yang baik,sentiasa menyampaikan nasihat-nasihat yang menyegarkan hati. Tinggalnya, nak amal atau x shja. InshaAllah, akanku ingat dan amal nasihat kalian. :)


Dalam liqa' pertama syukbah syariah, Ustazah Sumayyah; muallimah Fiqh Ibadah saya dan sahabat2 kuliah Pentadbiran Islam dan Syariah (Perisya) mengamanahkan kami 3 Perkara Untuk Dipraktik Sewaktu Menuntut Ilmu. 
  1. Ikhlas menuntut ilmu lillahi taala.
  2. Beradab dan hormat muallim muallimah.
  3. Beramal dengan istiqamah. 
Saya bercita-cita nak lahirkan pakar hadis..sebab tu saya suruh awak hafal betul2 hadis ni. Ustaz Faiz muallim subjek Hadis, takharraj fi kuliah diiniyah, mesir memberi semangat. Ya Allah, jadikan hamba salah seorang darinya. Aaamiin... 
 
Ustaz Subjek Tafsir, Ustaz Firdaus menguji saya dan shbt sekuliah, Siapa belajar kerana nak ilmu? Cepat..angkat tangan. Saya bagi dia markah Maqbul terus! Tak yah exam..datang kelas shja. Pada awalnya, ramai yang angkat tangan tapi lepas ustaz bagitahu nk bagi markah sekadar maqbul, semua tangan jatuh. =) Semestinya kita nak berjaya dgn mumtaz..bukan sekadar lulus. Moga-moga kami semua berjaya Dunia Akhirat! Aaamin..
 
 Kitab Mutalaah Tadbir...
 
Ustazah Nik Mursyidah, muallimah Mutalaah Tadbir..tak pernah lupa mengingatkan anak didiknya supaya menghargai ilmu pemberian Allah. Antum Tullab Syariah! Allah pilih antum, jadi jangan sia-siakan peluang dr Allah ini. Begitu juga buat sahabat2 yang course lain, Allah dah buka peluang yang terbaik untuk kalian. Setiap perkara ada mumaiyyizat wa 'uyuubnya.. Belajarlah untuk mengungkap ALHAMDULILLAHI 'ALA KULLI HAALIN WA NASTAGHFIRULLAHA MIN KULLI ZANBIN.. =)
 
 Nota Ustazah Di SHAMS dulu sangat berguna...
 
Subjek Nahu Sorof pula...dah belajar dari Form 4 tapi still x mahir lagi. Kena refresh balik... Pesan ummi, jangan biarkan ilmu Lughah Jannah itu hilang dari dada. Nauzubillah.. Bila Ustaz Mahadi buka kitab, rupa-rupanya banyak lagi kaedah yang mesti dipelajari. Biiznillah, saya akan terus berjihad! Never say never! 
 Nahu wa Sorof
 
P/S: Sahabat2 kasih fillah..tolong doakan saya =) Sabda Nabi s.a.w: Doa seorang sahabat pada sahabatnya, maqbul. Ala kulli hal, sama-sama teruskan jihad ilmu ikhlas kerana Allah. Hidup kita akan terhenti suatu hari, ilmu yang kita manfaatkan demi kebaikan bersama adalah salah satu saham kita semua di akhirat.. Wallahua'alam..


3 comments:

faathah said...

salam ramadhan kareem.
ya.agak mencabar berpuasa di luar lingkungan sahabt2 dulu.
nk buat2 aoe2 kena mujahadah sket.
ape2 pun.selamat berpuasa

fastaqim said...

salam....solihah,,,wow...kite punyer subjek2 kat sini lbh kurang ja..nanti kl ad pape yang saya tak faham boleh saya tanyer awak yer....heheeheh...salam jihad ilmu...

Haura Maqsuurah said...

ila tehah, sama2 kuatkan diri!! inshaALLAH berjaya!! aaamiin.. =)

ila fizah, =D :P salam jihad fisabilillah kb! (^_^)