Saturday, January 9, 2010

APA PERASAAN KITA KALAU ADA AHLI KELUARGA ATAU ORG YG ANDA SAYANG DI PALESTIN? BIMBANG?

Assalamualaikum, hari ini saya pergi bermusafir menuntut ilmu. Semoga ilmu itu memberi manfaat dunia n akhirat kpd semua. Ilmu itu cahaya dan cahaya Allah xkn diperoleh mereka yg berbuat maksiat. Nauzubillah..moga kita jauh dr perkara2 yg mengundang murkaNya. Insyaallah jika berpeluang saya akan kongsikan ilmu2 yg sy dpt buat peringatan bersama. Tapi bukan sekarang.

Kali ini saya ingin memohon sahabat2 berdoa untuk keselamatan abg ipar saya,Khairool Azizool Muhd. Sekarang ini dia berada di Solomon Island. Kalian tahu x apa yg berlaku di sana? 4 Jan lalu, pulau tersebut mengalami gempa bumi dan tsunami. Hampir 1000 rumah musnah. Setakat ni..tiada kematian dilaporkan. Semoga abg ipar sy selamat dalam perlindungan ALLAH. Ameen. Apabila mendapat berita ni, baru saya rasa sedihnya andai kita memiliki saudara kandung,ipar atau yg terdekat di Palestin, Afghanistan, Iraq dan byk lg negara yg dilanda plbgai lg ujian. Sudah pasti kita x senang duduk, gelisah..bimbangkan keselamatan mereka. Namun skrg ini, berapa kerat sgt lah yg memikirkan umat Islam di Palestin. Berdoa? Solat Hajat? Kita hanya akan bimbang apbla saudara terdkt kita berada di sana. Itulah saya ambil iktibar dr apa yg berlaku ke atas saya. Astaghfirullah.

Oleh itu, saya minta jasa baik shbt2 saya agar turut sama berdoa utk keselamatan ( pok yo) saya. Dalam masa yg sama, panjatkanlah setinggi kesyukuran atas segala nikmat dan kemudahan yang ALLAH S.W.T kurniakan kepada kita. Allah masih menyelamatkan kita dari gempa bumi,tsunami n bencana2 laen. Hidup kita x dlm ketakutan ditembak Israel atau diburu musuh Islam. Kita bebas bergerak di muka bumi ALLAH ini dgn selamat. Alhamdulillah. Maka nikmat Tuhanmu yg manakah ingin kamu dustakan? Subhanallah..terlalu byk yg Allah bg tapi apa yg kita balas sbg tanda syukur? Bersyukurlah kepada ALLAH selagi nafas kita masih terhembus. Hanya ini yg ingin saya sampaikan. Sekian, barakallahu lakum.

p/s: Buat Kak Da, setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya. Bersabarlah... La Takhof wa La Tahzan..InnALLAHAma'ana.

No comments: